Св. Йоан Кронщадски Чудотворец
Святой праведный Иоанн Кронштадтский

Из духовното наследство на светителя

 

Св. Йоан Кронщадски, www.ioann.by.ru.
Св. Йоан Кронщадски Чудотворец
(1829 - 1908)

 

:: Из слово на светителя, произнесено на 28 юли 1907 година

:: За молитвата св. Йоан Кронщадски

:: Молитвените обръщения на св. Иоан Кронщадски

:: Беседа на песнь "Се Жених грядет в полунощи"

:: Покаявшийся Закхей Слово в неделю 32-ю по Пятидесятнице

:: На други сайтове
Моя жизнь во Христе" и др. труды св. Иоанна Кронштадтского

 

 

Из слово на светителя, произнесено на 28 юли 1907 година

Св. Йоан Кронщадски, www.ioann.by.ru.В една от утринните молитви към Бога Всетворец четем: "и спаси ме, и въведи в Твоето вечно Царство, защото Ти си мой Творец и на всяко добро Промислител и Подател".

Днес на утринната молитва обърнах особено внимание на тези думи. В тях се крият важни и поучителни мисли. Ние всички сме грешни, не сме свободни от грехове, всички ние, както и всичките предмети и същества в света, нашите тела са тленни и преходни, изчезващи; заедно с това нашата душа е вечна и иска вечно да съществува, и се старае по някакъв начин да увековечи себе си; вярващите и благочестиви души се стремят към вечния живот и смятат тукашния живот за сън и мечта, която бързо преминава. Ние, християните, от книгата на Евангелието, което е Словото на вечната и непреходна истина, сме научени да вярваме във вечния живот и всеки ден казваме в себе си: "чакам възкресението на мъртвите и живота в бъдещия век". Христос нашият Бог е възкресението и живота. Той ни е дарил вечен живот. "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си потъпка смъртта, и на всички, които бяха в гроба, дари живот."

И тъй, скъпи братя и сестри, съществува царството на вечната светлина, вечния живот, вечната любов, вечната правда, вечния мир, вечната красота, вечното нескончаемо и невъобразимо блаженство за тези, които са се приготвили за бъдещия век. Това е неизменна истина. Но също несъмнена истина е и това, че за царството на мира, правдата и любовта ние трябва тук да се приготвим. Как да се приготвим, на това ни учи Евангелието, учи ни Църквата. Ние тук трябва да се обучим на права вяра и на всички християнски добродетели: любов, чистосърдечност, кротост, смирение, благост и милосърдие, незлопаметност, въздържание и - началото и края на всички добродетели - непрестанна молитва. Християнинът без молитва е като риба без вода, не може да живее.

Да се готвим, скъпи братя и сестри, за вечното царство с вяра, молитва и добродетел. Амин. Слава Богу!

Св. Йоан Кронщадски

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете