Св. преподобни Нил Синайски  

 

Св. преподобни Нил Синайски, постник

Преподобный Нил Постник
St. Nilus the Ascetic of Sinai (St. Nilus the Faster оf Sinai)

† ок. 450 година
Чества се на 12 ноември (25 ноември ст.стил) заедно със св. Йоан Милостиви
Разрешава се вино и елей.

 

Тропар на преподобен, глас 8

С проливане на твоите сълзи безплодната пустиня си разработил,
а с въздишките из глъбини делата си стократно уплодоносил.
И, стана светилник на вселената, сияейки с чудеса
(името), отче наш, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Кондак на преподобния, глас 8, подобен: Возбранной

Буренивите страсти от телесни възбуди решително, Ниле блажени,
си изсякъл с бдителната си молитва и, като имаш дръзновение пред Господа,
от всякакви беди ме освободи, за да ти зова: радвай се, отче всемирни.

По-долу:

Виж също:

 

 

Кратко животоописание

Преп. Нил - от Цариград, подвизавал се в Египет през V век. Написал много аскетически слова.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

 

 

Кратък житиепис на св. преподобни Нил Постник

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, ученик на св. Йоан Златоуст. Получил прекрасно образование, още като млад Нил бил назначен на важен пост - префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот.

Изглед от планината СинайСъпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от женските монастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която сами с ръцете си изкопали. Тя била жилище на преп. Нил четиридесет години. С пост, молитва и трудове светецът добивал високо духовно съвършенство. При него започнали да идват хора със всякакво звание и от всякакво съсловие - от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и утешение от светеца.

В своето уединение преподобният Нил писал много. Известни са неговите послания, сред които и гневни изобличения на император Аркадий, изпратил св. Йоан Златоуст на заточение. Достоен ученик на Златоуста, преп. Нил оставил и съвършени по форма, дълбоко православни и изпълнение с искрено чувство и ясна мисъл аскетически творения.

В пустинята преподобният Нил претърпял много несгоди. Сарацините пленили сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца Господ спасил Теодул и преподобният го намерил у Емеския епископ, който изкупил младия човек от варварите. Този епископ ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където заедно се подвизавали до смъртта на преподобния Нил. Св. Нил починал в мир около 450 година.

Превод от руски Pravoslavieto.com по Месяцеслов, изд. Московской Патриархии

 

 

 

Памет на преподобния Нил Постник

Преподобният Нил бил родом от Константинопол, където получил прекрасно възпитание, изучил цялата книжна премъдрост и бил превъзходен оратор. Когато достигнал пълнолетие, той се оженил за една добродетелна жена, от която има две деца ­ син и дъщеря. Благодарение на знатния си произход и личните си достойнства, той бил назначен за префект на столицата. Той водел богоугоден и добродетелен живот, но пороците, господстващи в царския двор, го накарали да се замисли за своето спасение и да остави света. Като познал цялата суетност на този свят, който целият лежи в зло, проникнат от убеждението, че в него няма нищо постоянно, нищо вечно и справедливо, а всичко е извратено и изпълнено с неправда, Нил се устремил към тесния, но спасителен път, който води във вечния живот, изпълнен с истинско и неизменно веселие и безконечно блаженство. Той убедил своята съпруга да даде съгласието си да остави света. Като раздали цялото си имущество на бедните, те дали свобода на робите и робините си, а после си поделили грижата за децата си. Съпругата на Нил взела при себе си дъщерята, а той ­ сина си Теодул, заедно, с който оставил Константинопол, загърбвайки света и всички светски пристрастия. Съпругата на Нил с дъщеря им заминала за Египет и там в един от женските манастири приела монашески образ и започнала ревностно да служи на Господа в подвизите на благочестието. А блаженият Нил със сина си Теодул отишъл на Синайската планина, заселил се в пустинята и подражавал на живота на преподобните отци пустинници, прекарвайки живота си в пост, подвизи, молитва и бдение, умъртвявайки плътта си с различни монашески трудове.

Преподобният се заселил в една пещера, която изкопал със собствените си ръце и в нея се подвизавал четиридесет години. Мълвата за него скоро се разпространила навред и много хора с високо знание и състояние започнали да се обръщат към него за наставление и молитва.

Когато преподобният научил за заточението на свети Иоан Златоуст, смело и без страх извисил глас от дълбокото си безмълвие и изобличил император Аркадий, като му написал послание със строги укори заради неправдите му спрямо великия светител.

Докато водел отшелнически живот в монашески подвизи, за изпитание на любовта му към Господа му било пратено едно особено изкушение. Пустинята била нападната от варвари, които като диви зверове нахлули внезапно и убили много свети отци, а други взели в плен. Заедно с другите те отвели и сина на свети Нил Теодул. Той горчиво плакал за сина си, особено когато научил, че варварите имат обичай да принасят пленниците в жертва на езическите богове. Но Бог съхранил Теодул невредим, защото епископът на град Емес го откупил от варварите и впоследствие го назначил за клирик. Като научил за това, светият сам се отправил в Емес и бил посрещнат с почести от епископа, който въпреки желанието му го ръкоположил в презвитерски сан и го молел да остане да живее в града. Когато блаженият Нил не пожелал да остане там, а решил отново да се оттегли в Синай, епископът върнал сина му и ги отпратил с мир. Блаженият Нил отново отишъл със сина си на своето предишно място в Синай и като живял там много години, мирно се преставил на Господа. От преподобния Нил са останали много душеполезни и изпълнени с премъдрост слова за поста, писма до различни лица по въпросите на вярата и християнското благочестие.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

 

Наставления и мисли на св. Нил Синайски

Ръкопис с творби на преп. Нил Синайски, XII в., Св. Гора. Източник: pravoslavie.ru

Ръкопис с творби на преп. Нил Синайски, XII в., Св. Гора. Източник: pravoslavie.ru"Бъдете кротки към хората, но войнствени към нашия враг, тъй като именно в това се състои естествената употреба на гнева — враждебно да се противим на древната змия... Който злопаметствува по отношение на демоните, той не е злопаметен по отношение на хората".

Блажен е човекът, който по време на молитвите си запазва съвършена без-образност и без-мечтание.

Молитвата е клонка от дървото на кротостта и безгневието, проява на радост и благодарност, лек за унинието . Ако си търпелив, винаги ще се молиш с радост.

Благодетелна за душата е банята на молитвата - сълзите по време на молитва, но след това помни за какво си плакал.

 

"Праведниците са наречени неразумни, защото преуспявайки в много трудното, дори невъзможно дело - запазването на целомъдрието, те пренебрегнали малкото и лесното".

 

"Не желай чувствено да видиш ангели, или сили, или Христа, за да не загубиш ума си, като приемеш вълка за пастир и се поклониш на враговете демони".

"Когато се молиш, не придавай на Божеството какъвто и да било облик и не допущай: умът ти да, се "преобразява" в някакъв образ, но невеществено пристъпи към Невеществения и ще се срещнеш с Него".

 

 

"Има и още една печал ­ непотребна, когато в съгрешилата душа се влага намерение не да поправи живота си и да се очисти от страстите, а пагубно отчаяние. Именно тя не позволила на Каин да се покае след братоубийството, а при Юда след предателството, като му внушава отчаяние, го тласка към самоубийство. Св. Йоан Касиан Ако искаш да се справиш с унинието и мрачното разположение на духа, трябва да се изпълниш с благодушна любов и да се облечеш в незлобна радост."

 

"Трябва да знаеш следното коварство на демоните. Понякога те се разделят на групи. Едните идат със съблазън — и когато ти потърсиш помощ, идват другите в ангелски вид и прогонват първите, за да бъдеш измамен ти, че са истински ангели и да изпаднеш в самомнението, че си достоен за тях".

"Ако забележиш, че когато се молиш против някой греховен помисъл, той е утихнал скоро и леко, разгледай от какво е произлязло това, за да не попаднеш в засада и, бидейки измамен, да не станеш предател сам на себе си... Понякога демоните, като вложат в тебе известни греховни помисли, сами те подбуждат да се молиш против тях, да им противоречиш, и тогава веднага се махат. Те правят това, за да паднеш ти в измама, като си въобразиш, че вече си започнал да побеждаваш мислите и да плашиш демоните."

"Съвсем не желай и не търси да видиш във време на молитва някакъв лик или образ. Не желай да видиш зримо нито ангели, нито сили, нито Христа, за да не загубиш ума си, като приемеш вълка за пастир и се поклониш на враговете-демони".

 

"The passions of the body derive from the needs of the body and therefore we need to restrain to subdue them; the passions of the soul are born of the needs of the soul for which prayer is essential".

"Knowledge is an excellent thing; it helps prayer, inciting the power of the mind to the contemplation of Divine knowledge".

 

From "153 Texts on Prayer"

Prayer is the speaking of the mind to God. What structure does the mind need so that, not looking back (nor hither and thither), it may rise to the Lord and converse with Him, with no intermediary?

If Moses was forbidden to approach the earthly burning bush until he had loosed his sandals from off his feet (Exodus 3:5), how can you not cast away from yourself every passionate thought when you wish to see Him, Who is above all feeling and thought, and to converse with Him?

When you shed floods of tears during prayer, do not exalt yourself for this, as though you were above many others. It is that your prayer has received help from above, so that, having zealously confessed your sins, you may incline the almighty to mercy by your tears.

Stand patiently and pray steadfastly, brushing off the impacts of worldly cares and all thoughts; for they distract and worry you in order to disturb the impetus of your prayer.

When the demons see that someone has the zeal and diligence to pray as he ought, then they suggest to him thoughts about something, supposedly important (and then draw away); but a little later they again call up the memory of this thing, urging his mind to examine it (if it is a problem – to solve it; if it is a thing – to acquire it); and he, not finding what he seeks, feels vexed and grieved. Then, when he stands up to pray, the demons remind him of what he had thought of and sought for, so that his mind should once more be moved to inquiry and his prayer become barren.

Strive to render your mind deaf and dumb during prayer; then you will be able to pray as you ought.

When you pray as you ought, there may come into your mind things about which it seems right to be angry with your brother. There is absolutely no anger against your brother which could be justified. If you look, you will find that the question can be settled quite well without anger. Therefore do your best not to be moved to anger.

Do not pray that things may be according to your desires, for they are not always in keeping with the will of God. Better pray as you were taught, saying: "Thy will be done" on me (Matthew 6:10). And ask thus about all things, for He always desires what is good and profitable for your soul, whereas you do not always seek it.

Do not grieve if you do not at once receive from God that which you ask. He wishes to benefit you still more by making you persist longer in your patient prayer before Him. For what can be higher than to address one’s converse to God and be in communion with Him?

Pray firstly to be purified of passions, secondly to be freed from ignorance and forgetfulness, and thirdly to be delivered from all temptation and forsaking.

Seek in prayer only righteousness and the kingdom, that is virtue and knowledge – and all the rest "shall be added unto you" (Matthew 6:33).

When the sly demon, after using many devices, fails to hinder the prayer of the diligent, he desists a little; but when the man has finished his prayer, he takes his revenge. He either fires his anger and thus destroys the fair state produced by prayer, or excites an impulse towards some animal pleasure and thus mocks his mind.

Why do demons wish to excite in us gluttony, fornication, greed, anger, rancor and other passions? So that the mind, under their weight, should be unable to pray as it ought; for when the passions of our irrational part begin to act, they prevent the mind from acting rationally.

He who prays in spirit and in truth does not borrow from creatures thoughts to glorify the Creator, but draws from the Creator Himself contemplations for His praise.

When your mind, inflamed by longing for God, little by little divests itself of flesh, as it were, and turns away from all thoughts engendered by sensory impressions, or from memory, being at the same time full of adoration and rejoicing, then you may conclude that it has approached the boundaries of prayer.

If you pray truly, you will receive assurances of many things, and angels will come to you as they came to Daniel, and will enlighten you with understanding of causes, the wherefore of all things.

Pray in peace and serenity, sing intelligently and in a good state – and you will be like a young eagle soaring high in the sky.

Prayer is an activity becoming to the dignity of the mind, or rather, is its real use.

Knowledge is an excellent thing; it helps prayer, inciting the power of the mind to the contemplation of Divine knowledge.

If you have not yet received the gift of prayer or psalmody, ask persistently, and you will receive.

Do not wish what concerns you to be as seems (best) to you, but as God wishes; and you will be free from cares and thankful in your prayer.

Even if you already appear to be with God, beware the demon of fornication; for it has great fascination and is full of cunning, constantly trying to overcome the transport of your sober mind and to draw it away from God, even when it stands before God with reverence and fear.

He who endures distress, will be granted joys; and he who bears with unpleasant things, will not be deprived of the pleasant.

You should also know the following subterfuge of the demons: at times they divide themselves into groups. Some come with a temptation; and when you ask for help others come in the guise of angels and chase away the first, to make you believe that they are true angels, and fall into vainglory, through having been granted such a thing.

As bread is food for the body and virtue is food for the soul, so spiritual prayer is food for the mind.

Strive not to pray against someone in your prayer, lest you destroy what you are building, by making your prayer an abomination (before God).

While another God-loving monk was practicing inner prayer walking in the wilderness, two angels appeared and walked along on either side of him. But he never turned his attention to them for a moment, lest he should lose something better, for he remembered the words of the Apostle, neither "angels, no principalities, nor powers . . . shall be able to separate us from the love of God, which is in Christ Jesus our Lord" (Romans 8:38, 39).

Never desire nor seek to see any face or image during prayer.

Blessed is the mind which, praying without distraction, acquires ever greater longing for God.

Blessed is the mind which, during prayer, is drawn neither to the material nor to possessions.

Blessed is the mind which, during prayer, is insensible to all things.

Do not shun poverty and afflictions, these wings of buoyant prayer.

It happens sometimes that the demons suggest some thoughts to you and then urge you to pray against them, to oppose them, and then quickly withdraw to make you fall into delusion, imagining that you have already begun to conquer thoughts and to intimidate the demons.

It happens sometimes that in doing good to one man you suffer harm from another, so that, meeting with injustice, you may say or do something unseemly and thus lose what you have gained. This is precisely the aim of the evil demons. So pay intelligent heed to yourself.

He who remains in sin and continues to anger God, and who shamelessly strives to understand Divine things and to acquire transubstantial prayer, should remember the warning of the Apostle that it is not without danger for him to pray with head uncovered. In the words of the Apostle, such a soul ought "to have power on her head because of the angels" (I Corinthians 11:10), having clothed itself in modesty and suitable humility for the sake of those present.

Just as long and persistent staring at the sun in its noonday brilliance will bring no good to weak eyes, so imagination about the awesome and transubstantial prayer in spirit and in truth will bring no good to a passionate and impure mind. On the contrary, the Godhead will rise against it in wrath.

Prayer is to be praised not merely for quantity but also for quality. This is shown by the "two men (who) went up into the temple to pray" (Luke 18:10), and also by the words, "But when ye pray, use not vain repetitions" and so on (Matthew 6:7).

When, standing at prayer, you are above all other joy, know that you have truly attained prayer.

From "Early Fathers From the Philokalia," translated from the Russian text, "Dobrotolubiye," by E. Kadloubovsky and G.E.H. Palmer, eighth edition, (London: Faber and Faber, Ltd., 1981), pp. 127 - 135.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете