Вси светии  

 

 

Св. свещеномъченик Кириак, Йерусалимски патриарх

Св. священномученик Кириак Иерусалимский

† 363 година

Чества се на  октомври

 

Тропар на свещеномъченик, глас 4

Боже на нашите отци, Действащ винаги с нас по Твоята кротост,
не ни лишавай от Твоите милости, но с техните молитви в мир насочвай нашите души.

Боже отец наших, творяй присно с нами по Твоей кротости,
не остави милость Твою от нас, но молитвами их в мире управи живот наш.

По-долу:

Виж също:

 

В памет на свети свещеномъченик Кириак, патриарх Иерусалимски

Свети Кириак, който повярвал в Христа и се кръстил след намирането на честния и животворящ Кръст, бил Иерусалимски епископ*. Той доживял до царуването на Юлиан ОтстъпникРечник, който по време на похода срещу персите пристигнал в Йерусалим и повикал свети Кириак на съд; принуждавал го да принесе жертва на идолите но светецът решително отказал да направи това. Тогава императорът заповядал да отсекат дясната му ръка:

- Много послания си написал с тази ръка - казал той - и мнозина си отклонил от почитането на боговете.

После наредил да излеят разтопено олово в устата на светеца и да го положат на нажежено медно ложе. Майката на светеца, Анна, която дошла на мястото на мъченията, била уловена, провесена за косите и стъргана с желязо. След мъченическата й кончина загинал и свети Кириак - хвърлили го в кипящ котел и го проболи с копие.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

* Св. Кириак бил поставен на Йерусалимския престол след второто изгнание на св. Кирил Йерусалимски, по време на краткото царуване на Юлиан Отстъпник (361-363) Речник, но скоро претърпял мъченическата си смърт от Юлиан, заради изповядването си на Христа.

IС ХС NIКАСв. Кириак бил иудеин по произход и преди това носил името Иуда (Юда). По времето, когато равноапостолната царица Елена търсила Господния Кръст, той й показал мястото, където бил скрит Кръстът (повече тук). След това той се кръстил и получил името Кириак.

Pravoslavieto.com

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете