Преподобни Андрей Рублев, Иконописец. Източник: pravoslavie.ru  

 

 

 

Св. Андрей Рубльов, Иконописец

Св. преподобный Андрей Рублев (Андрей Рублёв)
Saint André Roublev

1360/70 - 1427/30 година

Чества се на 4 юли

 

По-долу:

Виж също:

 

 

 

Кратко животоописание

Св. Андрей Рубльов се родил около 1360 година. Произхождал от образовано семейство и се отличавал с необикновена мъдрост, за което свидетелства и неговото творчество.

На живописно майстворство се учил във Византия и в България.

Известно време св. Андрей e творил с Теофан Грек и вероятно е бил негов ученик.

Целият живот на преподобния е свързан с два манастира - Троице-Сергиевата лавра и Спасо-Андрониковския Московски манастир. .

Иночески постриг светецът приел в Спасо-Андрониковата обител. Като живеел във високо духовна среда и в атмосфера на святост, инокът Андрей се поучавал както от историческите примери на святост, така и от живите образци на подвижниците около него.

В продължение на двадесет години (до смъртта си) той водел живот на подвижник-иконописец, заедно със своя "съпостник" Даниил Чьорний (Даниил Черный).

След смъртта на преподобния Андрей, умиращият Даниил - който не  разделил в сърцето си с него, получил след неговото отпътуване откровение за прославата на своя духовен брат в Царството Небесно.

 

Преподобни Андрей Рубльов е изрисувал храма Кисти. Негово дело е знаменитият чудотворен образ на Пресветата Троица, който до днес представлява ненадминат образец на православна иконопис.

Преп. Андрей изрисувал Благовещенския събор в Московския Кремъл.

През 1408 г. той изрисувал иконостаса и Владимирската икона на Пресвета Богородица  в Успенския събор в град Владимир .

Преподобни Андрей Рубльов е изрисувал стените на Успенския събор в Звениград (кр. на XIV-XV в.), деисусния чин на иконостаса в храма Рождество на Пресвета Богородица в Саво-Сторожевския манастир, зографисал е стените и иконостаса на Троицкия събор на Троице-Сергиевата лавра и други.

© Православный календар
Превод Pravoslavieto.com

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете