Патриаршеско и Синодално Пасхално послание

 

Възкресението на Христа и появата Му сред апостолите. Стенопис от ок. 1300 г. от Мануел Панселинос, Черквата Протата в Света Гора Атон. Източник: macedonian-heritage.gr
Възкресението на Христа и появата Му сред апостолите.
Стенопис от 1290 г. от зографa Мануил Панселинос
Църквата "Протата" в Карея, Света Гора Атoн.


"И възкръсна в третия ден, според Писанията"
(Символ на вярата)

 

Съдържанието на този документ се генерира с безвреден за Вашия компютър active content (javascript).

 

 

Патриаршеско и синодално Пасхално послание
2010 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)


"Хвалете Господа, прославяйте Го всички народи!" (Пс. 116:1)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Българската православна църква,

В утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота! Да въздадем благодарност, "да се зарадваме и да се развеселим" (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот. Този, Който е "възкресението и животът" (Йоан. 11:25), удържа Своята победа над тлението и смъртта, за да дарува на всички живот вечен! В този ден ­ заедно със светите мироносици ­ отново намираме отвален надгробния камък, а гробът, където бе положен Разпнатият, се оказа празен! В този светъл ден светът за първи път чу благата вест за освобождението си от властта на греха и смъртта! В този най-тържествен ден, истински "Празник на празниците", пълнотата на Църквата отново възнася благодарствени молитви и от препълнено сърце (Лука. 6:45) възкликват устата на всички верни: "Христос воскресе!"

Господ Иисус Христос, Единородният Син Божи, "Който заради нашето спасение" (Символ на вярата, 3) прие човешка плът и стана Син човешки, Той Същият тридневен възкръсна от мъртвите, обезсили властта на смъртта и донесе на света живот, тъй като "в Него имаше живот" (Йоан. 1:4). Той е, за Когото свидетелстват Писанията - Когото пророците възвестяваха, апостолите проповядваха, а цели народи с вяра приемаха. Него възпява Църквата, Него слави цялото творение, за Него отново свидетелстваме в деня на Възкресението, когато радост преизпълва душите и сърцата ни.

Свършиха се за повярвалите дните на мрака и непрогледната тъма. Над целия свят се възцари светлина - ­ светлината на Възкресението. Открита ни е надеждата за вечния живот, затова в този светъл ден нека "никой да не оплаква своята бедност, понеже Царството небесно е отворено за всички" (св. Йоан Златоуст, из "Похвално слово за Пасха"). Животворната любов, възсияла от празния гроб, е за всеки и всички. Възкръсналият Господ Иисус Христос е "богат с милост" (Еф. 2:4). Той е Добрият Пастир, Който дава щедро живот, при това живот "в изобилие" (Йоан. 10:10). Днес Той отново се обръща към всички ни и лично към всеки от нас с думите: "Който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки" (Йоан .11:25-26). Защото Възкресението на Христа Спасителя е залог за личното възкресение на всички онези, които с вяра Го приемат за свой път, своя истина и свой живот (срв. Йоан 14:6).

Отечески поздравяваме всички верни чада на Православната ни църква, в родината и далеч от нея, с пресветлото Христово Възкресение и молим Всеподателя Бога да дарува на благочестивия ни народ много духовни сили, та преуспявайки във вярата и благочестието, да наследим и Неговото вечно Царство! Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН, временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

 

 

Патриаршеско и синодално Пасхално послание   
2009 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

"Избран от дните е този Божествен и свят ден. Христос възкръсна тридневен от гроба, като плени ада и възкреси човеците; прославяйки Го, всички да въззовем: Христос възкръсна - хора, веселете се!"
Акатист на Пасха; кондак 1

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Н.св. Патриарх Максим, май 2002 година.Възлюбени чеда на родната ни света Църква,

Възкресение Христово, Пасха, Великден - това е най-големият, най-тържественият празник на Христовата Църква, защото ни благовести победата на Христа над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение.

Днес тържествуват, вярата, надеждата и любовта. Това е ден на свято веселие и особена радост. "Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него" (Пс. 117:24). Днес всяко творение възпява възкресението - ангелите на небето, човеците на земята и цялата природа. Днес е прославата на доброто и гибелта на злото и неговите служители. Днес е тържество на добрите души и сърца. Днес Господ благодатно ни озарява с радостта на Възкресението Си.

Първите човеци Адам и Ева чрез греха и смъртта са изгубили живота, а сега чрез Живота в лицето на Възкръсналия Господ Иисус Христос смъртта се обезсили. Чрез непослушанието на Адам сме загубили рая, а сега чрез послушание във вярата, съхранявана от Църквата, ни се открива входът на рая. Великден - Пасха, по думите на св. Йоан Златоуст, е залог за мира, източник на примирение, прогонване на враговете, разрушение на смъртта, избавление от греха и спасение на човеците. Затова вестта на "светоносния ангел" ни ощастливява и окрилява. Великден е денят на живота, в който любовта, идваща от горе, победи силите на злото и обезсили ада.

Чрез възкресението Христос победи ада и неговите порти никога не ще надделеят над Църквата Божия, независимо от средствата, с които дяволът си служи. Никога не ще бъде преборена Църквата, която е невеста Христова. Затова сега, когато отново с душа и сърце тържествуваме Възкресението Христово, ставаме свидетели на това, което "око не е виждало, ухо не е чувало и човеку наум не е идвало", и с пасхална сила казваме: "Къде ти е, смърте, жилото? Къде ти е, аде, победата? Възкръсна Христос и животът тържествува..." Нека Победителят на ада да победи нашите грехове, да ни удостои с мир, истина и праведност и като Жених на Църквата да премахне от нея всеки разкол, ерес, схизма и лъжеучение, отдалечаващи верните от чистата радост на Възкресението и пасхалната истина, която единствено озарява целия мрак на нашия живот и ни указва пътя към необятния простор на Божия рай. Никой да не търси Истината при неправдата, защото Свещеното Писание ни казва: "защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна..." (Лука. 24:5-6).

Блажени свидетели на Христовото възкресение, възкресението Христово е извор на утеха небесна и надежда вечна, произтичаща от вярата в страданията, кръстната смърт и славното възкресение на Спасителя. "Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта няма вече власт над Него..." (Рим. 6:9).

Възлюбени, в днешно време множеството рани на човечеството: войни, тероризъм, глад, мизерия, всеобща финансова криза, бедствия, подлагат вярата ни на изпитание, но именно страданията и смъртта на Иисус Христос и Неговото преславно възкресение правят вярата ни крепка и непобедима. Чрез възкресението Си Бог не премахва страданията, а ги побеждава с пасхалната Си благодат. Вярвайте! Защото св. ап. Павел казва: "Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си" (1Кор. 6:14). Затова да благодарим Богу, Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа, и непоколебимо да вярваме, защото поради греховността ни живеем в цивилизация на подмяна на ценностите, груб материализъм, бездуховност и отчаяние. С вярата си във възкресението апостолите "победиха царства, вършиха правда" (Евр. 11:33), свидетелстваха без страх за "Христа Разпнатия, Който бе за тях - Божия сила и Божия премъдрост" (1Кор. 1:23-24). Вярата във възкресението е вяра в победата над греха, тя е "жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр. 11:1). Вярата ни прави свободни от смъртта и тая свобода не разрушава, а гради. Това е силата на вярата. Вярата ни трябва да бъде по-силна, за да не бъдем съблазнени от някои, предлагащи ни други мирогледи. Възкръсналият Спасител е сред нас като Слово Божие. Той ни говори непрестанно из страниците на светото Евангелие и от всички църковни амвони, Той е светото Причастие, което дава сила и живот на нашите души, устремени към съвършенството на злачните простори на Царството небесно. "Бог, Който някога заповяда да изгрее светлината от тъмнината, Той Същият озари сърцата ни, за да бъде светло познанието на славата Божия, проявена в лицето на Иисуса Христа" (2Кор. 4:6). Възкресението Господне е най-великото събитие и най-голямото чудо в историята на цялото човечество.

В днешния пресветъл ден на Възкресението, светата Църква приканва своите верни чеда да забравят трудностите и несгодите в живота и да издигнат с надежда поглед към Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос, да Го възхвалят и да молят да преминем земното си поприще с достойнство и упование за наследяване на вечния живот.

Отечески поздравяваме с пасхалната радост всички чеда на Българската православна църква в Родината ни и извън нейните предели, като ви пожелаваме възкресната светлина да огрява душите и сърцата ви. Благодат, милост и мир от възкръсналия Господ Иисус Христос!

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
СВ. СИНОД
Изх. № 390/10.04.2009 г.
София

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2008 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

С неизмерима радост в сърцата и преклонение пред величието на Божия промисъл днес отново можем да се поздравим с победния възглас, разнесъл се властно над вселената в утринта на Христовото Възкресение! Защото Христос наистина възкръсна, а с това по най-категоричен начин засвидетелства, че Той е Господ Вседържител на света и на живота. С Неговото славно Възкресение по думите на апостола: “смъртта биде погълната с победа” (1 Кор. 15:54), а всички ние, които вярваме в Него и изповядваме пред света Неговото име, получихме неизменен залог за живот, при това за “живот вечен” (Йоан. 3:16).

Всепобедното Христово Възкресение е онази неоспорима истина от богочовешката история, която Църквата почти две хилядолетия не престава да възвестява в целия свой дълъг и неравен път през бурите на света. В лицето на Богочовека Иисус Христос победата на живота над смъртта стана не само факт, но и категоричен отговор на безкрайните въпроси, тревожещи будното съзнание на всеки от нас: “Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:20). Какво по-ясно свидетелство и каква по-ярка проява на всеопрощаващата Божия любов към света и човека? Коя друга вяра и коя идеология дава на хората по-голям залог и надежда за вечен живот, при това живот в Царството на Онзи, Който в проява на същата тази Своя безгранична любов сътвори света и всичко в него!

В този свят обаче, поради гордостта и непослушанието на човека, от векове властват грехът и смъртта. И тяхната власт е толкова силна, че не можеше да бъде победена единствено със силите на човешката несъвършена праведност. Нужна беше категоричната намеса на Самия Бог и тя дойде “когато се изпълни времето” (Гал. 4:4) в Лицето на Неговия Единороден Син нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Сам Той, в решителен сблъсък със злото и смъртта, възвести победата на живота и възстанови немощните човешки сили за решителна промяна на потъналия в грехове и безнадеждност свят. А най-голямата сила, която Христос даде на човеците, беше силата на вярата, защото по думите на боговдъхновения евангелист: “тази е победата, която победи света нашата вяра” (1 Йоан. 5:4).

Христовото Възкресение е победа на вечния живот над смъртта.

Христовото Възкресение е събитието, което единствено осмисля историята на света и човека. Христос прие смърт и възкръсна “за живота на света” (Йоан. 6:51). В Него грехът беше победен и умря, за да може всеки от нас да възкръсне за живот, освободен от властта на смъртта. А тази свобода придобиваме в познанието за Иисус Христос, Който е самата Истина и Който каза на учениците Си: “познайте истината, и истината ще ви направи свободни” (Йоан. 8:32). В знак на желанието Си да спаси всички ни, Той ясно и недвусмислено казва: “Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене. На оногова, който побеждава, ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол” (Откр. 3:20-21).

Братя и сестри,

Славното Възкресение на нашия Господ Иисус Христос е победа, която Той ни дарува победата от робството на греха. В този Завет, изкован в победата над смъртта, са и познанието на истината, и неотделимата от нея свобода свобода не само от неизбежността на смъртта, но и от тежестта на скърбите на този свят. За всичко това сме длъжни днес заедно с апостола “да въздадем благодарение Богу, Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа” (1 Кор. 15:57).

Благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да бъде с всички вас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2007 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Спасителният възглас отново отеква до краищата на вселената, за да възвести онази неизказана радост, с която първи били удостоени жените мироносици, а чрез тях и всички ние: "Защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна" (Лука. 24:5-6). А Христос наистина "възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" (1Кор. 15:20), за да промени необратимо съдбите на всички нас и да преобрази живота на целия паднал в мрак и грехове свят. Защото Син Човечески наистина "трябваше да пострада... и да влезе в славата Си", та да се изпълни "казаното за Него в цялото Писание" (Лука. 24:26-27).

С Възкресението Си и със Своята небесна прослава Господ Иисус Христос не само изпълни Писанието, но със спасителните Си за нас страдания постави и неизменен печат на Благовестието, чието живо въплъщение беше Самият Той (срв. Лука. 2:10). А смисълът на това Благовестие беше, щото Бог да дарува "живот вечен" (срв. Йоан. 17:1-3) на всички ония, които Го търсят с вяра и надежда. "И тоя живот е в Неговия Син" (1Йоан. 5:11), Който още преди да се изпълни времето на прославата Му, обеща на Своите ученици: "Аз живея, и вие ще живеете" (Йоан. 14:19). С Възкресението Си от мъртвите Иисус Христос удостовери пред вярващите в Него и изповядващи Го като "Син на Живия Бог" (Мат. 16:16), че спасението от властта на греха и смъртта е действително изпълнение на предвечното Божие домостроителство за света и човека. Обещанието, дадено още на падналите ни прародители (Бит. 3:15), се изпълни именно в Личността на Господ Иисус Христос, с Чието име се спасяваме (срв. Деян. 4:12). Явявайки се пред учениците Си в продължение на четиридесет дни след Своето славно Възкресение, Господ обеща: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20). А това не означава нищо друго, освен че Църквата, която Той придоби с кръвта Си (Деян. 20:28), ще живее винаги със силата на Неговото Божествено присъствие и ръководство, че няма да се поклати дори пред самите адови порти (срв. Мат. 16:18). В тази Църква и днес живеем и се спасяваме по силата на Господнето обещание в очакване с вяра на "възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век" (Символ на вярата, 12).

Днес е ден за радост! Но не за онази радост, която се измерва със суетно земно благополучие или с преходна земна слава. Това е радостта от победата на живота над смъртта: "Радвайте се!" с този поздрав възкръсналият Господ приветства учениците Си (Мат. 28:9), с него и днес Църквата възвестява на света истината на Христовото Възкресение.

Но, като прославяме с неизказана радост в сърцата си славното и всехвално Възкресение на нашия Господ Иисус Христос, ние, които изповядваме пред света Неговото свето име, сме призвани да помним винаги и спасителните Му страдания. Споменът за тях ни помага да осмисляме всеки миг от живота си, да стоим с постоянство в тесния път на непрестанното възхождане по благословената от Бога лествица на добродетелите и вечния живот. Само така ще можем да въплъщаваме в самите нас спасителните плодове на Христовото Възкресение; само така ще придобиваме състоянието на "нова твар" и ще осъзнаваме наистина, че "древното премина [и] ето, всичко стана ново" (2Кор. 5:17).

Братя и сестри във Възкръсналия Господ,

Когато изповядваме Христовото Възкресение, нека никога не забравяме, че Този, Който възкръсна, не беше някой от многобройните учители, които е раждал човешкият род, а беше Самият Божи Син, Богочовекът Иисус Христос, Месията, за Когото свидетелства и цялото Писание (1Кор. 15:3-4), Спасителят, Когото предсказваха във ветхозаветни времена пророците, Когото проповядваха апостолите и Когото и до днес Църквата изповядва като Бог и "Господ на славата" (Иак. 2:1). В Неговото свето име и в свидетелство за истинността на Неговото Възкресение сме и призвани към дейна жертвена любов, към смирение и богоподражателно дълготърпение, "докле всинца достигнем до... познаването Сина Божий... до пълната възраст на Христовото съвършенство" (Ефес. 4:13).

Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Българската православна църква в пределите на Родината и далеч от нея, като благопожелаваме на всички духовен мир и преизобилна пасхална радост във Възкръсналия Господ и Спасител!

Благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да бъде с всички вас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ Патриарх Български и Митрополит Софийски 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

По решение на Св. Синод това послание да се прочете от църковния амвон на Възкресение Христово, 8 април 2007 г.

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2006 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

Христос воскресе!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни родна Църква,

Днес тържествуват небето и земята, безплътните сили ликуват, човешкият род се приканва да вземе участие във всеобщата радост. Защото няма друг ден, който така изобилно да изпълва с неземен възторг и светла надежда сърцата на милиони хора по света.

Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е най-великото събитие и най-голямото чудо в историята на човечеството.

С Възкресението Си Спасителят осени всички със Своята благодат, за да възсияе в сърцата ни пасхалната радост, която изпитали жените мироносици при поздрава на възкръсналия Христос: "Радвайте се!" (Мат. 28:9). А към светите апостоли отправил животворните слова: "Мир вам!" (Йоан. 20:19).

Основата на апостолската проповед е Христовото Възкресение. То е най-убедителното доказателство, че всеки един от нас ще бъде възкресен, защото Христос възкръсна като Богочовек. С Неговото Възкресение се поставя началото на всеобщото възкресение на човеците. "Ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него" (1Сол. 4:14).

С вярата си във Възкресението апостолите победиха царства, вършиха правда (Евр. 11:33), свидетелстваха без страх за Христа разпнатия, Който бе за тях Божия сила и Божия премъдрост (1Кор. 1:24). Св. Йоан Богослов потвърждава: "Тази е победата, която победи света – нашата вяра" (1Йоан 5:4). Тя е извор на живот и несекваща радост в сиянието на всепобедното Възкресение.

Възлюбени,

Ден на Възкресението е! Да възкликнем с Псалмопевеца: "Тоя ден е Господ сътворил да се зарадваме и да се развеселим в него" (Пс. 117:24). Да се просветим от тържеството и един друг да се прегърнем, да назовем братя и тези, които ни ненавиждат, заради Възкресението всичко да простим и да възкликнем: "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си разруши смъртта и на тези, които са в гробовете живот подари!"

Отечески честитим светлото Христово Възкресение на всички верни чеда на родната ни света Църква в пределите на Родината ни и извън нея с пожелания за здраве, успех и радост във възкръсналия Господ.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ Патриарх Български и Митрополит Софийски 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД: 
† Врачански митрополит КАЛИНИК 

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ 

† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ 

† Видински митрополит ДОМЕТИАН 

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ 

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ 

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН 

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ 

† Русенски митрополит НЕОФИТ 

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ 

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ 

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН 

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ 

† Доростолски митрополит ИЛАРИОН

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2005 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

“Аз съм възкресението и животът;
който вярва в Мене, и да умре, ще оживее”

(Йоан 11:25)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

За всички нас денят на Христовото Възкресение е празник на спасителното тържество на нашата вяра – денят, в който се изпълни обещанието, дадено още на съгрешилите наши праотци, денят на освобождението ни от властта на тъмнината, денят на влизането ни в светлото Царство на разпнатия и прославен наш Спасител, Богочовека Иисус Христос. Истинни са думите на нашия Господ и нито една от тях няма да отмине (Мат. 24:35), защото ето: “Той възкръсна, както беше казал” (Мат. 28:6; срв. Йоан 2:22).

Христовото Възкресение, което днес така тържествено Църквата празнува, е славно и велико, единствено и неповторимо по рода си събитие в цялата човешка история. То е най-дълбоката и непоклатима основа на нашата православна вяра и на неизменното ни очакване за възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век. Единствено фактът, че Христос “умря и възкръсна и оживя, за да господарува и над мъртви и над живи” (Рим. 14:9), придава действителен смисъл и подобаваща цел на човешкия живот.

Всички ние, членовете на Църквата, която Христос “си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28), и днес вярваме и истинно изповядваме самовластното всепобедно Христово Възкресение. Само в истинността на това Възкресение, което е изпълнение, завършек и смисъл на Божието домостроителство за падналите в греха човеци, ние намираме нужните ни сили в непрекъсващата духовна борба “против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12).

Светлината на дивното тридневно Възкресение на нашия Господ и Спасител може да разсее мрака в човешките души, да прекрати дългата нощ на отчаянието и да ни озари с всеопрощаващата Божия любов, която целият мрак на света не можа да помрачи (Йоан 1:5).

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Неизмеримо е Божието милосърдие към всички нас. От любов към човеците Бог “отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). Вярата в бога, в Неговото спасително за нас Въплъщение и във Възкресението Му от мъртвите, е тайна, непостижима за ограничения и оставен сам на себе си човешки разум. Но ние вярваме и изповядваме без да сме видели (Йоан 20:29), “понеже с вяра ходим, а не с виждане” (2 Кор. 5:7). И тази спасителна вяра не е от нас – тя е “Божий дар” (Еф. 2:8) и от нас се очаква само да отворим душите и сърцата си за нея. Затова нека и ние, заедно с боговдъхновените съборни отци, да възкликнем радостно: “Всички така вярваме… тази е отеческата вяра, тази е апостолската вяра, тази е православната вяра, тази вяра спаси света!” (Шесто заседание на ІV вселенски събор).

Радостта от тази вяра е пасхалната радост, която изпитали Господните ученици, когато чули от възкръсналия Христос: “Радвайте се!” (Мат. 28:9). И както Христос “със смъртта Си потъпка смъртта”, така и те, а заедно с тях и всички ние, с вярата си в Христовото Възкресение всеки ден намираме сили да живеем по Бога и да противостоим срещу врага на нашето спасение, защото “тази е победата, която победи света – нашата вяра” (Йоан. 5:4). “Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра… Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:14,20).

Като празнуваме с радост великия празник на преславното Христово Възкресение, отечески молитстваме на всички вас, верни чеда на Българската православна църква в Родината и далеч от нея, здраве, духовни сили, единство във вярата, преуспяване в любовта към Бога и към ближния и напредък във всяко добро дело!

Благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да бъде с всички вас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

Председател на Св. Синод
† МАКСИМ
Патриарх Български и Митрополит Софийски

Членове на Св. Синод :
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2004 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

На днешния ден всички боголюбиви християни празнуват с нестихваща радост най-светлото събитие от историята на човечеството и Христовата Църква - светлото Христово Възкресение.

До идването на Христа смъртта властваше над човека, но Бог не забрави Своето творение. Той проводи Своя Син Единороден, Който взе върху Си греховете на света (Йоан 1:29) и изкупи всички човеци чрез Голготската саможертва, проливайки пречистата Си кръв. Слезе в ада, строши оковите на смъртта и възстанови отново връзката на човека с Бога, та чрез нашата вяра в Него да станем участници във всеобщото възкресение на мъртвите и да съзерцаваме неизказаната Божия слава. "Няма Го тука, но възкръсна" (Лука 24:6). С тези думи ангелът благовести Христовото Възкресение пред човеците и възвести чудото на чудесата и тържеството на тържествата.

Възлюбени, радвайте се и славете Бога! "Днес всяка твар се весели и радва", "днес празнува цялата вселена" (Из стихирите на Пасха). Чрез Христовото Възкресение Бог ни показа пътя, по който трябва да вървим и осмисли нашата вяра в Спасителя на света. Светите апостоли, мъченици и всички повярвали в Христовото Възкресение разпространиха евангелското благовестие по цялата земя и не се уплашиха да понесат мъки, затвор, страдания, та дори и смърт. В името на тази вяра Църквата е дала много мъченици, които проляха кръвта си във време, когато тя бе гонена и угнетявана. Подкрепян от вярата във Възкръсналия Спасител, целият български народ успя да съхрани своето национално самосъзнание в периоди на тежки изпитания за Църквата и народа.

Сега, когато всички християни взаимно се поздравяват с победния поздрав "Христос воскресе" и прославят Христовото Възкресение, те твърдо вярват, че Спасителят няма да остави Своята Църква, която в трудности и изпитания неизменно следва спасителната си мисия, а още повече ще усили нейната духовна мощ и ще посрами участниците в "безплодните дела на тъмнината". Всичко това ще стане, за да се изпълнят Христовите слова за Църквата: "портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18).

Съвремието, в което живеем, белязано с технически и икономически прогрес, ни предлага и много съблазни. Те често отдалечават човека от Бога и той става лесна плячка на злото. Вярата във Възкръсналия Спасител и Неговото божествено учение е непоколебимият стълб, с който ние противостоим на злото. "Тази е победата, която победи света - нашата вяра" (1Йоан. 5:4).

Скъпи в Господа братя и сестри, нека отправим гореща молитва към Възкръсналия Христос да умъдри сърцата ни и насочи стъпките ни в изпълнение на Своите заповеди, за да станем наследници на Божието царство.

Отечески честитим светлото Христово Възкресение на вас, верните чеда на родната ни света Църква в пределите на Родината ни и извън нея, с благопожелания за здраве, успех и радост във Възкръсналия Господ.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ Патриарх Български и Митрополит Софийски

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Доростолски митрополит ИЛАРИОН

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2003 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

Възлюбени чеда на светата ни Църква,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Всяко християнско сърце тупти с вълнение, щом чуе радостните звуци на великденските камбани, които възвестяват Възкресението на Господа нашего Иисуса Христа. Мелодичните пасхални песнопения се разнасят из Божия храм. В тях се събужда неописуем копнеж и благодатна сила за възкресение, живот, радост и блаженство.

Няма по-високо, по-ценно и по-красиво благо от живота. В голготската жертва на Господа Иисуса Христа, Сина Божий, са си дали решителна среща животът и смъртта. Във Възкресението Му животът сразил смъртта и тя изгубила своята власт. Векове преди тая дивна Пасхална нощ боговдъхновеният прозорливец св. пророк Осия предвидял тази преславна победа и възкликнал в пасхален изблик на чувства: "Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?" (Ос. 13:14).

Няма по-радостно събитие в Църквата от Великденската нощ. Тя сияе с ослепителната си светлина по-лъчезарно от всеки най-ясен слънчев ден. Нейната радостна вест озарява със смисъл всички дни на помраченото от греха човечество. Бог запали в мрака Своята светлина "и светлината в мрака свети, и мракът я не обзе" (Йоан 1:5). "Сега всичко се изпълни със светлина: небето и земята, и преизподнята!" (Из Пасхалния канон).

Необозрими са, братя и сестри, даровете на светлото Христово Възкресение! Те обхващат и земята и небето, и времето, и вечността. Тия изобилни, всерадостни и богати плодове на Христовото Възкресение има предвид вдъхновеният църковен химнописец, който призовава цялата вселена към всеобщо ликуване: "Небесата достойно да се веселят, земята да се радва! Да празнува целият свят - видимият и невидимият! Защото Христос възкръсна - вечно веселие!"

Както за земната Пасха ние се подготвяме с поста и духовните подвизи на светата Четиридесетница, тъй и за небесната Пасха трябва да се готвим с подвизите на целия си земен живот. Нека последваме светлите внушения на пасхалните химни: "Да очистим чувствата си и ще видим в непристъпната светлина на Възкресението сияещия Христос!" (Из Пасхалния канон)

Да се радваме, братя и сестри! Да няма днес нито един между нас, който да остане чужд на великденската радост! Скръбта по Бога е спасителна (2Кор. 7:10). Но тя бе уместна през светата Четиридесетница. Сега настана време за радост и ликуване във Възкръсналия Господ. В тая радост изгряват най-спасителните чувства в душата на човека, защото радостта пред Господа е подкрепа за нас (Неем. 8:10). Нека всеки запее с Псалмопевеца: "Моята душа ще се радва в Господа, ще се весели за спасението от Него" (Пс. 34:9).

Озарени от благодатната светлина на Христовото Възкресение, да вървим уверено по пътя на живота, мъжествено да отбиваме пристъпите на унинието и отчаянието, да устремяваме сърцата си към Горния Йерусалим, където блести с непомръкващо сияние възкръсналият и прославен Христос, за да участваме и в светлата радост на Царството Божие.

Отечески честитим празника на Христовото Възкресение и поздравяваме всички вас, обични наши духовни чеда и скъпи сънародници далеч от родината. Молитвено отправяме пасхално благословение за всички човеци по цялото земно лице, които жадуват за мир, справедливост и щастлив живот.

Запалените свещици на радостта от негаснещата Христова светлина ние отнасяме по домовете си, та радост и мир да грейнат в тях, съгласно поздрава на Възкръсналия Христос: "Радвайте се!" (Мат. 28:9) "Мир вам!" (Йоан 20:19). Този божествен благослов нека бъде драгоценно достояние на всички народи, за да прославят името Господне чрез "тих и мирен живот, в пълно благочестие и чистота" (1 Тим. 2:2).

Благодатта на Възкръсналия Господ и наш Спасител да ви озари с лъчите на правдата, радостта и мира и изпълни домовете ви с празнично тържество и духовно веселие!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ Патриарх Български и Митрополит Софийски

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
2002 г.

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

"Тоя ден Господ е сътворил; да се зарадваме и развеселим в него" (Пс. 117:24).

ВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Осенени сме от силата на пасхалната радост, която ни дарява празникът на празниците и тържеството на тържествата - славното Христово Възкресение. Това най-велико събитие в световната история ни подтиква към духовен размисъл и към вникване в неговото съдържание.

Не можем да говорим за Възкресението Христово, без да погледнем към Кръста на Голгота, защото те са неделимо свързани помежду си.

Кръстната смърт на Богочовека Иисус Христос бе в плана на Божието домостроителство като безусловно необходима в делото на изкуплението. Иисус Христос често напомня, че Той е дошъл на земята, за да пострада и умре; че тази смърт е предсказана от старозаветните пророци (срв. Лука 24:26-27; 22:22. Йоан 3:14-15); че когато бъде издигнат на Кръст, ще привлече всички към Себе Си (Йоан 12:32).

В духа на тези Христови слова, разкриващи необходимостта от кръстната Му жертва и нейното значение, е и проповедта на апостолите. Те наричат смъртта на Иисус Христос изкупителна жертва за нашите грехове (срв. Рим. 8:3. Евр. 9:26. 1Йоан. 4:10). Иисус Христос е Първосвещеникът, Който принася жертва за греховете и Сам е жертва, т. е. принасящ жертва и приносим в жертва (срв. Евр. 5:1-10; 7:26-28; 9:11-19; 10:1-28).

Изкуплението на човечеството от греха не започна на Голгота. Там то завърши, а началото му е още при Боговъплъщението, прониква целия земен живот, учение и служение на Иисус Христос. Кръстната смърт е завършителният момент на жертвоприношението Христово. "Свърши се!" (Йоан 19:30), казал Спасителят, умирайки на Кръста. Жертвоприношението свърши, жертвата е принесена.

Иисус Христос принесе Себе Си в жертва не само като човек, но и като Син Божи, т. е. като Богочовек. Именно поради това Неговата жертва има универсално значение, което е неизмеримо с човешка мярка. Смъртта на Богочовека заменила смъртта на всички човеци.

Иисус Христос претърпял страдания и смърт в изпълнение волята на Своя небесен Отец (срв. Йоан 6:38). Христос принесъл Себе Си в жертва доброволно, а не по принуда (срв. Йоан 10:17-18). Кръстната жертва за спасението на човечеството е жертва на любовта Божия към сътворения от Бога свят (срв. Йоан 3:16).

Човешката история знае много случаи, когато хора на смелия дух и чистите пориви са умирали в името на възвишени идеали, в името и за благото на другите. И тяхната жертва е служела и служи за пример на поколенията. Но няма случай в историята, когато и най-смелият герой след като е пожертвал живота си, да го върне отново. Това е така, защото никой няма власт над смъртта. Такава власт има само Бог, Който е Господар на живота и на смъртта. Синът Божи, Богочовекът Иисус Христос е единственият, Който пожертва Своя живот на Голгота за изкуплението на човечеството от греха и смъртта. И същевременно Той е единственият, Който чрез смъртта Си победи смъртта и "възкръсна в третия ден, според Писанията" (чл. 5 от Символа на вярата).

Възкресението Христово е неповторимо спасително събитие в цялата човешка история. В него и чрез него се утвърждава и напълно се възприема Голготската жертва. Без Възкресението Кръстната смърт се обезсмисля, както се обезсмисля и Възкресението без Кръста. "Ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра... Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" (1Кор. 15:14,20). Основата на апостолската проповед е Възкресението Христово.

Възкресението на Иисус Христос е най-убедителното доказателство, че всеки един от нас ще бъде възкресен, защото Христос възкръсна като Човек. С Неговото Възкресение е поставено началото на възкресяването на човеците. "Ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него" (1Сол. 4:14). "Знаем, че Който възкреси Господа Иисуса, ще възкреси и нас чрез Иисуса", убедено свидетелства светият апостол (2Кор. 4:14).

Възкресението Христово е пълно осмисляне и оправдание на Кръстната жертва. Човечеството не познава друго религиозно учение, което преди радостта да разкрива смисъла на страданията, преди тържеството да говори за унижението и на основата на унижението да утвърждава радостта. И това е така, защото християнството единствено има за основоположник не човек, а Богочовек. Като Божи Син Иисус Христос е дал съвършено, божествено учение, като Човек го е облякъл във възможно най-подходяща човешка форма, засвидетелствал го е чрез личния Си живот, утвърдил го е чрез Кръстната Си смърт и го е запечатал със славното Си Възкресение.

Проникната от силата и значението на Христовото Възкресение, Православната църква го отразява богато в иконографията, възвеличава го с подходящи слова и богослужебни песнопения. Едно от песнопенията, което е намерило широко място в богослужението, гласи: "Като видяхме Христовото възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя кръст се покланяме, Христе, и Твоето свето възкресение възпяваме и славим. Защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем, и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово възкресение, защото, ето - чрез кръста дойде радост за целия свят. Всякога, благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши."

С тези молитвени слова поздравяваме всички чеда на Православната ни Българска църква в пределите на нашата татковина и тези, които са извън нея.

Благословението на възкръсналия Христос да бъде над всички вас и над вашите домове.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ Патриарх Български и Митрополит Софийски

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

 

 

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание  
1998 г. 

С В. П И С А Н И Е. 
  С КЛАВИАТУРАТА: 
Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)

Възлюбени чеда на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Озарени от невечерната светлина на Христовото възкресение, в пасхална радост и с духовен възторг ликуваме и възпяваме този ден, който Господ сътвори, радваме се и се веселим в него. В свещената и спасителна пасхална нощ от гроба на възкръсналия Христос възсия обилна духовна светлина. Сега всичко е изпълнено с тази божествена светлина, видимият и невидимият свят, цялата вселена, всичката твар празнува и "всякое дихание", по думите на Псалмопевеца, хвали Господа (Пс. 150:6). Ангелите славословят, човеците тържествуват, демоните треперят в страх, защото Христос възкръсна! Свети Йоан Златоуст ни поучава: "Никой да не оплаква своята бедност, понеже царството Божие е отворено за всички! Никой да не плаче за греховете си, понеже изгря прощение от гроба на Спасителя! Никой да не се бои от смъртта, понеже Спасовата смърт ни освободи от нея!" (Из "Слово за Пасха").

Празник на празниците, тържество на тържествата, светъл ден на всемирна радост - ден, в който трябва да забравим всичко скръбно, неизбежно съпътстващо земния ни живот, всички печали и житейски несгоди и да се радваме с чиста духовна радост. Благодатна и пълна е тази радост, защото Христовото възкресение стана залог за осъществяване надеждата на падналия в грях човек, надеждата във възвръщането на изгубеното Божие царство. За човечеството се откри нов, благодатен свят, светът на истината, на светостта и вечното блаженство. И наистина какво за нас може да бъде по-светло и по-радостно от увереността във вечния живот в Христа и с Христа? "Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее" (Йоан 11:25), уверява ни възкръсналият Господ. И днес, когато празнуваме "умъртвяването на смъртта", ние вярваме, че вече смъртта нe властва в света, а животът живее! "Достойно за радост е това, казва св. Атанасий Велики, че победата над смъртта, нашето нетление ние виждаме чрез възкръсналото Тяло Христово." Всичко мрачно в света е победено от силата на всепобедното Христово възкресение, дарило на човечеството победата на доброто над злото, на истината над неправдата, на светлината над тъмнината, на живота над смъртта. Защото "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан 3:16).

"Мир вам!" - възвестил възкръсналият Христос на Своите ученици, като ги утешил и укрепил вярата им в истината на Възкресението. Спасителят се явява и на нас в тази свещена пасхална нощ тайнствено и благодатно, за да чуем и ние Неговия сладчайши божествен глас: "Радвайте се!" Нека съхраним в душите си тази благодатна радост от великия празник и с нея да побеждаваме скърбите и трудностите на земния ни живот. В тази борба ние не сме сами. Винаги, до скончания века с нас е възкръсналият Спасител, съгласно обещанието Му: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20).

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Поздравяваме всички вас - боголюбивите чеда на светата ни Българска православна църква в Родината и извън нейните предели, със светлия радостен празник на Христовото Възкресение. С отеческа обич молитвено благопожелаваме възкръсналият Жизнодавец Христос да обдари вас, домовете ви, чедата ви, благочестивия ни народ с благоденствие и преуспяване във всички добри дела и начинания.

Бъдете предани на Христа и верни чеда на светата ни Православна църква.

"Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светаго Духа да бъдат с всички вас" (2Кор. 13:13).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ Патриарх Български и Митрополит Софийски 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Ловчански митрополит ГРИГОРИЙ

† Сливенски митрополит ИОАНИКИЙ

† Старозагорски митрополит ПАНКРАТИЙ

† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† Американски и Австралийски митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Митрополит ГЕЛАСИЙ, Гл. секретар на Св. Синод

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Доростолски и Червенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Врачански митрополит ИГНАТИЙ

По решение на Св. Синод настоящото Пасхално послание да се прочете от църковния амвон на Възкресение Христово, 19 април 1998 г.

 

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете