Православното богослужение

 

Съдържание (frames)

Видове богослужебни чинодействия

Богослужебните чинодействия по своята важност се делят на тайнства и треби.

Тайнствата са установени от Господа Иисуса Христа свещенодействия, при които, при произнасяне на определена молитвена формула, се изпросва Божията благодат, която невидимо се проявява, като ни очиства, възражда, подкрепява, освещава и спасява.

Требите са установени от Църквата чинодействия, чрез които се измолва Божията помощ при една или друга духовна и телесна потреба. В по-широк смисъл и тайнствата могат да бъдат смятани за треби, особено тия, които задоволяват частни духовни нужди, като например тайнството брак, елеосвещение и други.

Под думата обред пък се разбира външната страна на богослужебните чинодействия.

 

 

Богослужебни книги

В старо време богослужебните книги са били постоянно четени по време на църковните служби и били единствените достъпни книги, по които мнозина се учели да четат. Днес някои от тях са общодостъпни (богослужебно евангелие, апостол, псалтир), а други се ползват само от свещенослужителите. Най-важни са следните богослужебни книги:

Напрестолно светото евангелие - съдържа евангелските чтения за цялата година, подредени по различен начин от Новозаветните евангелия, както и четива за отделните тайнства и обреди.

Апостол - съдържа чтения от апостолските послания за цялата година.

Служебник - книга, предназначена за свещеника, която съдържа последованието на ежедневното богослужение от денонощния кръг и тайнството Евхаристия (молитви и указания за свещенодействията на свещеника и дякона).

Архиерейски чиновник съдържа трите литургии: Златоустова, Василиева и Преждеосвещена. Той е помагало на архиерея (епископа). Като цяло съдържанието му е като на служебника, но съдържа и чинопоследованието на едно тайнство, което извършва само архиерея — Ръкоположение или хиротония, тайнството Свещенство. Макар че не се причислява към тайнствата на православната църква, освещаването на антиминса също се описва в тази книга.

Требник (Евхология) - съдържа последованието на петте тайнства: Кръщение, Миропомазание, Венчание (Брак), Покаяние, Елеосвещение, както и някои обреди. Великият требник съдържа чинопоследованието на всички тайнства и обреди.

Часослов - съдържа четива и песнопения от ежедневните служби; предназначен е за четците и певците.

Октоих (осмогласник) - съдържа службите за всеки ден и глас от седмичния кръг. Виж също: Що е "Октоих"?

Миней (месечник) - съдържа службите в чест на светиите и празниците за всеки ден от месеца. Има 12 минеи, според числото и името на всеки месец от годината.

Триод постен - съдържа службите от Неделя на митаря и фарисея до Велика събота.

Триод цветен (Пентикостар, петдесетодневник) - съдържа службите от Възкресение до Неделя след Петдесетница (Неделя на всички светии).

Ирмологий (катавасийник) - съдържа катавасиите (началните стихове от песните на канона) за всички празници.

Псалтир - съдържа псалмите на св. пророк и цар Давид.

Молебно пение - съдържа различните молебни.

Каноник - съдържа канони, акатисти, утринни и вечерни молитви и др.

Типик (устав) - книга, която излага реда на богослужението на всички дни и празници.

Съдържание

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете