Posts Tagged ‘sdc’

How to detect failing storage LUN on Linux – multipath

Wednesday, April 16th, 2014

detect-failing-lun-on-linux-failing-scsi-detection

If you login to server and after running dmesg – show kernel log command you get tons of messages like:

# dmesg

end_request: I/O error, dev sdc, sector 0
sd 0:0:0:1: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sdb, sector 0
sd 0:0:0:0: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sda, sector 0
sd 0:0:0:2: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sdc, sector 0
sd 0:0:0:1: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sdb, sector 0
sd 0:0:0:0: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sda, sector 0
sd 0:0:0:2: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sdc, sector 0
sd 0:0:0:1: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sdb, sector 0
sd 0:0:0:0: SCSI error: return code = 0x00010000
end_request: I/O error, dev sda, sector 0

In /var/log/messages there are also log messages present like:

# cat /var/log/messages
...

Apr 13 09:45:49 sl02785 kernel: end_request: I/O error, dev sda, sector 0
Apr 13 09:45:49 sl02785 kernel: klogd 1.4.1, ———- state change ———-
Apr 13 09:45:50 sl02785 kernel: sd 0:0:0:1: SCSI error: return code = 0x00010000
Apr 13 09:45:50 sl02785 kernel: end_request: I/O error, dev sdb, sector 0
Apr 13 09:45:55 sl02785 kernel: sd 0:0:0:2: SCSI error: return code = 0x00010000
Apr 13 09:45:55 sl02785 kernel: end_request: I/O error, dev sdc, sector 0

This is a sure sign something is wrong with SCSI hard drives or SCSI controller, to further debug the situation you can use the multipath command, i.e.:


multipath -ll | grep -i failed
_ 0:0:0:2 sdc 8:32 [failed][faulty]
_ 0:0:0:1 sdb 8:16 [failed][faulty]
_ 0:0:0:0 sda 8:0 [failed][faulty]

 

As you can see all 3 drives merged (sdc, sdb and sda) to show up on 1 physical drive via the remote network connectedLUN to the server is showing as faulty. This is a clear sign something is either wrong with 3 hard drive members of LUN – (Logical Unit Number) (which is less probable)  or most likely there is problem with the LUN network  SCSI controller. It is common error that LUN SCSI controller optics cable gets dirty and needs a physical clean up to solve it.

In case you don't know what is storage LUN? – In computer storage, a logical unit number, or LUN, is a number used to identify a logical unit, which is a device addressed by the SCSI protocol or protocols which encapsulate SCSI, such as Fibre Channel or iSCSI. A LUN may be used with any device which supports read/write operations, such as a tape drive, but is most often used to refer to a logical disk as created on a SAN. Though not technically correct, the term "LUN" is often also used to refer to the logical disk itself.

What LUN's does is very similar to Linux's Software LVM (Logical Volume Manager).

Way to get around mdadm: /dev/md2 assembled from 1 drive – not enough to start the array.

Wednesday, July 13th, 2011

One server with a broken Raid array was having troubles with it’s software raid.
I tried to scan the raid array via a rescue cd like so:
server:~# mdadm --assemble --scan /dev/md1

just to be suprised by the message:
mdadm: /dev/md1 assembled from 2 drives – not enough to start the array.

In /proc/mdstat respectively the raid was showing inactive, e.g.:

server:~# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid10] [raid1]
md1 : inactive sda2[0] sdc2[2] sdb2[1]
12024384 blocks

Respectively trying to activate the software Linux raid array with:
server:~# mdadm -A -s

Couldn’t be completed because of the same annoying error:
/dev/md1 assembled from 2 drives – not enough to start the array.

Thanksfully finally thanks to some Russian, who posted having same issues reported to be able to active his software RAID with mdadm’s –force option.

Thus enabling the problematic RAID 5 array was possible with:
server:~# mdadm -A -s --force

This solution of course is temporary and will have to further check what’s wrong with the array, however at least now I can chroot to the server’s / directory. 😉