Posts Tagged ‘Physical Address’

ping “General Failure” no internet connection Windows 7 on HP work computer – Reasons for general failure and solution

Monday, May 26th, 2014

windows-7-general-failure-error-fix-on-hp-workbook
Out of a sudden today after running Malware Bytes – Free Anti-Malware & Internet Security Software, and after it found some Malware (Pup.Optional.Opencandy) and removed it it WI-FI internet on my work computer HP Elitebook 8470p mysteriously stopped working.

That's quite nasty because today I'm working from Home – well known among Hewlett Packard employees under WFH abbreviation. I couldn't connect normally to my home Access Point and tried pinging Google from command line just to get an error:
 

Transmit Failed: General Failure


and first I thought it is a wi-fi router related problem and restarted my WIFI RouterD-Link DI524. As I could normally connect to the WIFI and I see there is an internet IP assigned running:

ipconfig /all
...
Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Centrino(R) Ultimate-N 6300 AGN
Physical Address. . . . . . . . . : 3C-A9-F4-4C-E7-98
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5d2f:97b8:9e1a:2b13%63(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.2.159(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : May 23, 2014 14:19:01 PM
Lease Expires . . . . . . . . . . : May 30, 2014 14:32:49 PM
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.2.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 1094494708
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-CB-1A-5D-A4-5D-36-5A-EB-84
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
192.168.2.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

As you see in above output I have notebook IP, default gateway and DNS IP assigned – i.e. all seems fine, so as I got General Failure from pinging the Internet in order to make sure my Linux router is not the bottleneck I tried pinging Default GW

C:UsersGeorgi> ping 192.168.2.1 Pinging 192.168.2.1 with 32 bytes of data:
PING: transmit failed. General failure.
PING: transmit failed. General failure.
PING: transmit failed. General failure.
PING: transmit failed. General failure.
Ping statistics for 192.168.2.1:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss)

Just to realize I'm continually getting General Failure error

I tried trying to renew IPs, to make sure there is no some kind of IP assignment conflict with my other WIFI connected devices,reflushing DNS and resetting WinSock stack, hoping this could help:

> ipconfig /renew
> ipconfig /flushdns
> netsh winsock reset

Then I tried restarting the PC a couple of times, but unfortunately none of those helped the shitty error:
 

PING: Transmit failed. General Failure

continued …

I was totally out of idea .. and red some people managed to fix the issue after booting Windows into Safe mode with Networking. I tried booting in Safe mode, but as Hard Drive data is encrypted with Bitlocker encryption I was asked about some kinf of Serial Key – which I don't have at hand – hence I couldn't boot into Safe mode …

Here is moment to say even loopback device was returning "General Failure"!

I tried even connecting the laptop directly into my homelan with UTP cable, but though everything got connected, there was no local network and internet. I tried even connecting via Vivacom's mobile network 3G modem and even there I got the "General Failure" error …

Running out of options, I decided it might be that Malware Bytes broke something during Malware removal hence I put out back Quarantined Malware files – but this didn't solve it either.

solution-to-no-internet-general-failure-ping-error-firewall-off-screenshot.png

Finally I found this post and this thread talking that reason for "General Failure" might be firewall related. After checking my firewall settings in Windows Firewall and Advanced Security, surprisingly I realized everything related to firewall – e.g. Default Profile, Inbound, Outbound connections are Turned off!!!

windows-firewall-off-reason-for-general-failure-no-internet

I switched everything back and my Internet and local connection came back! THANKS GOD! Pfuu, now I can continue working. It seems HP work computers are patched with software / configured to not allow Internet connection in case if Firewall is Off. If you happen to be an HP Employee and you get the PING: Transmit failed. General Failure, be sure the first place to check is whether Windows Firewall is enabled? – if not enable it and this will solve your connectivity issues. Cheers ! 🙂

Fix temporary DNS problems on Windows – ipconfig /flushdns

Monday, March 17th, 2014

fix temporary dns issues ipconfig /fush
My internet connection is coming router over a strange Belarusian ADSL modem "Промсвязь". This device serves as ADSL modem and a Wireless Router.
promsviaz_belarusian_adsl_and_wifi_modem

Periodically I'm experiencing issues with DNS, where there is internet but DNS resolving stops woring even though in ipconfig /all I can see DNS settings are proper:

C:\Users\hipo> ipconfig /all

...
Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Centrino(R) Ultimate-N 6300 AGN
   Physical Address. . . . . . . . . : 3C-A9-F4-4C-E7-98
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5d2f:97b8:9e1a:2b13%63(Preferred)
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.100.2(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : March 17, 2014 16:57:40 PM
   Lease Expires . . . . . . . . . . : March 18, 2014 16:57:40 PM
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.100.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.100.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 1094494708
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-CB-1A-5D-A4-5D-36-5A-EB-84

   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       192.168.100.1
                                       8.8.4.4

   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

The fix to situation is to Restart Promsvijazy and restart my Notebook. As this fix takes a lot of time I found another "work around". Make Windows Flush its DNS servers (forget old DNS servers and re-assign them again)

C:\Users\hipo> ipconfig /flushdns

Windows IP Configuration Successfully flushed the DNS Resolver Cache.


 

Other useful commands to make connection re-initiate completely are:

ipconfig /renew

Renews all Adapter settings (Lan, Wiki, PPP etc.) – re-assign IPs / re-initiate connections and

ipconfig /release

Releases any established connection