Strežnik ne posluša

Strežnik ne sprejema povezav: povezovalna knjižnica sporoča

Če naletite na to sporočilo, preverite ali je na strežniku, na katerega se poskušate povezavi, PostgreSQL zagnan in posluša na navedenih vratih. Preverite, če je vse v redu s povezljivostjo med vašim odjemalcem in strežnikom z orodji, kot so ping ipd. Ali je vaše omrežje / VPN / SSH tunel / požarni zid pravilno nastavljen?

Iz varnostnih razlogov PostgreSQL ne posluša na vseh IP naslovih, ki jih ima na voljo na sistemu, kjer teče. Da bi lahko do strežnika dostopali preko omrežja, je potrebno najprej omogočiti poslušanje na določenih naslovih.

Pri PostgreSQL strežnikih od različice 8.0 dalje se ta nadzor opravlja z uporabo "listen_addresses" parametra v datoteki postgresql.conf. Tu lahko navedete seznam IP naslovov, na katerih naj strežnik posluša ali preprosto uporabite '*' za poslušanje na vseh IP naslovih, ki so na voljo. Za starejše različice strežnikov (7.3 ali 7.4) se v ta namen nastavi parameter "tcpip_socket" na vrednost 'true'.

Za urejanje datoteke postgresql.conf lahko uporabite v pgAdmin III vgrajen namenski urejevalnik te datoteke. Po opravljenih spremembah v tej datoteki je potrebno strežnik ponovno zagnati, da se spremembe uveljavijo.

Če ste temeljito preverili nastavitve, to sporočilo pa se še vedno pojavlja, je vseeno zelo malo verjetno, da ste naleteli na nenavadno obnašanje ali težavo PostgreSQLa. Najverjetneje gre za težave na nivoju omrežja, morda nastavitve požarnega zidu ipd. Prosimo, če temeljito preverite nastavitve, preden PostgreSQL skupnosti posredujete sporočilo o napaki.